2011. december 19., hétfő

Mézeskalács

Finom, puha, ehető mézeskalács



Évek óta próbálkozom mézeskalács sütéssel, de eddig jobbára csak dísznek voltak jó. Bárhogy is követtem a receptet soha nem sikerült. De idén betársultam Ildi barátnémhoz egy kis sütögetésre - gondoltam kikémlelem a titkát  és végre az én mézeskalácsom sem fegyver lesz hanem valami illatos csoda.

És végre sikerült, a recept rendkívül egyszerű..... és láss csodát ezek még a másnapi kifestést sem élték meg. Na de most nem kesergek, legfeljebb sütünk még egy adagot.


45 dkg méz
fahéj
szegfűszeg
32,5 dkg Rama
47 dkg porcukor
4 egész tojás + 1 tojás sárgája
1,5 kg liszt
3 lapos evőkanál szódabikarbóna


A mézet ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal, szegfűszeggel felfőzzük, majd amikor kicsit kihült belekeverjük a ramat. A porcukrot a tojásokkal (4+1), a lisztet a szódabikarbónával összekeverjük.
Majd egy jó nagy tálban a mézet a tojásos cukrot és a szódabikarbónás lisztet is elegyítjük.
A folyékony anyagokhoz a lisztet lassan adagolva egyszerűbb keverni, mint egyszerre.
Megmondom őszintén nekem elég kemény meló volt. Ha kész mehet a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap szépen átgyúrtam, kinyújtottam és  a gyerekekkel kiszaggattuk, majd megkentük a megmaradt tojás fehérjével. Vastagságtól függően 3-4 perc alatt kisült egy adag. A karácsonyi formákon kívűl használtunk még autó, maci és egyéb mintákat is.

A kifestéshez vásárolhatunk a nagyobb üzletekben színes és egyszínű  dekor tollakat. (Dr. Oetker) Az az igazság, hogy nekem azzal nem igazán ment..... mindig kihült melegíteni kellet és a gyerekek így nem tudtak vele dolgozni. Ha 3 tojás fehérjét 15 dkg cukorral gőz fölött felverünk kicsi uzsonnás zacskóba töltjük majd a sarkánál vágunk egy lyukat és ezzel rajzolunk, legalább olyan szép dolgot kapunk mint az előre gyártott. Egy csepp ételszínezékkel meg is színezhetjük. Vigyázz az ételfesték nagyon fog, nehéz eltávolítani a kézről és a ruháról!

Jó szórakozást kívánok! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése