2012. március 27., kedd

A márciusi hosszú hétvégén Katalinpusztán kirándultunk, egy ovis tanösvényen.




A Gyadai tanösvény a Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekvő erdőket és réteket mutatja be. Hangya Dani segítségével  az 5 km-hosszú túra nem is tűnik soknak. A gyerekek egy játékos, feladatos munkafüzettel járhatják be a tájat.  A túra során több táblán érdekes információkat olvashatunk és folyamatosan találhatunk kellemes pihenő-, nézelődő helyet is.
A utunk végesztével egy elkerített parkban kipihenhetjük a fáradalmakat, elfogyaszthatjuk az otthonról hozott ételt, italt. (belépő jegyes ez a terület, de egy 3 gyerekes család 1500 Ft-ért juthat be, ez manapság elég baráti árnak tűnik) Nagyon szépen karban tartott játszótér, padok, asztalok és nem utolsó sorban tiszta illemhelyek. Az épületben  két nem mindennapi kiállítás, fotókkal, hangokkal egészíti ki az erdőben látottakat. Íjászat, kézműves foglalkozás is várja az érdeklődőket. Érdemes egy jókora  takarót is magunkkal vinni és a szép zöld füvön pihenni egy kicsit a napsütésben, míg a gyereket játszanak és fociznak.

Kellemes kikapcsolódási lehetőség a fővárostól nem is messze! Jó szórakozást kívánok!


 Kiránduláshoz kapcsolódóan az alábbiak is érdekesek lehetnek!


-Kullancseltávolítás Őrségi módra

Régi Őrségi (az Őrségben élünk, rengeteg kullanccsal, de itt senki nem fél...már hozzánk tartoznak!) kullancs eltávolítási technikát szertnék Önökkel megosztani!

A belénkfúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk!

Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk.

A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára-mert nagyon szereti a foszforos illatot, képes elhagyni miatta a testünket! Lehet, ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető   legemberségesebb, és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül sem marad bennünk!
Az Őrségben ez jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése