2010. december 19., vasárnap

Gyertyaöntés házilag

Téli időben a legtöbb ember szereti a gyertya által nyújtott meghitt hangulatot. Mi sem vagyunk mások, minden gyertya csonkot összegyűjtünk és tegnap nagy gyertyakészítésbe kezdtünk.



Próbáld ki te is!

A darabkákat színenként szétválogattuk, majd egy régi zománcos kancsóban felolvasztottuk.(egy pár darabot félretettünk) Mindig a legvilágosabbal kell kezdeni. Van már jó néhány IKEA-s üveg gyertyatartónk amiket formaként használtunk, de a tejes vagy üdítős doboz  is kiváló ilyen célra. Sőt most még a muffin sütő formát is bevetettük, ebben apró úszó gyertyákat készítettünk.
 Ez lesz 25-én a nagy családi karácsonyi vacsora asztaldísze. Egy tálcára előkészítjük a formákat, a dobozokat méretre vágtuk, a muffin formát papír kapsznival kibéleltük.  A felolvasztott gyertyaviaszt egy fém szűrőn keresztül a formákba öntöttük, amíg hűlt a kanócokat előkészítettük.


Méretre vágtuk és egy fém rajzszeget kötöttünk az egyik végére, majd ezeket a kanócokat viaszba mártottuk és ezeket is a tálcára tettük. Amikor a formákba öntött viasz keményedni (bőrösödni) kezd, beleszúrtuk a már megszilárdult kanócokat és hagytuk lassan kihűlni. Ahogy szilárdult bele kellett szúrni egy hústűvel, hogy a levegő buborékok távozzanak. A miénk sajnos beesett, de még szerencse hogy félretettünk egy kis viaszt amit megolvasztva a tetejére öntöttünk, így sima lett. a gyertya.

Amikor kihűlt kivettük a muffin formából és lefejtettük a papírt róluk, ill. A tejes és üdítős dobozt is szétvágtuk. A nagyobb méretű gyertyákba érdemes több kanócot is tenni.

Íme az eredmény!



1 megjegyzés:

  1. Szuper ötlet, ki is próbálom. Szerinted a szilikon muffin forma is megfelelő? Ildi

    VálaszTörlés